Volonteri iz celog sveta na eko-kampu u Arilju

Volonteri iz Koreje, Španije, Francuske, Poljske, Češke, Slovačke i Srbije provešće radno dve nedelje u Arilju, u okviru Međunarodnog eko-kampa koji promoviše volonterski rad kao vid doprinosa u rešavanju problema u lokalnim sredinama.

Francuskinja Kler poslužuje pasulj volonterima

Volonteri će u Arilju boraviti do 28. jula, a u saradnji sa lokalnim ekolozima, već dva dana učestvuju u projektu „Uređenje ostrva Uski vir“, postavljanjem klupa, kanti za smeće, klackalica, ljuljaški, zidanjem ložišta.

– Arilje je ovih dana u znaku mnogobrojnih manifestacija. U okviru ARLEMMa, Brekovačkog posela, Dana maline, volonteri će pomagati u organizaciji ekološke radionice za decu, uređenja učionice na otvorenom kraj Rzava, kao i prilaz jednoj od turističkih destinacija ovoga kraja, Vodenoj pećini na Panjici. Potrudićemo se da gostoprimstvom doprinesemo da iz Arilja ponesu samo najlepše uspomene – kaže Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja „God Save Rzav“ koji su organizovali boravak volontera u Arilju.

Zabava i rad u isto vreme

Mihal Dobronj, volonter iz Slovačke, dao je nesibičan doprinos uređenju ostrva. 

– Imam dugogodišnje iskustvo u međunarodnim kampovima i drago mi je što na ovaj način upoznajem ljude širom sveta. Ovo je najbolji način da upoznate nečiju kulturu i jezik a sve to kroz kontakt sa lokalnim stanovništvom. Nadam se da ću svojim radom i iskustvom pomoći u planiranim aktivnostima ljudima iz Arilja. A ono što mogu da kažem nakon nekoliko dana provedenih u kampu, jako volim Srbiju i rakiju. Nadao sam se da će mi u Arilju biti lepo, ali i više je od toga, oduševljen sam – ispričao nam je Dobronj.

Volonteri iz celog sveta vredno rade na čišćenju ariljskog ostrva

Kamp lider Sanja Despotović dosadašnji rad volontera ocenjuje veoma uspešnim, a posebno je raduje činjenica „da se odlično slažu i druže, razmenjujući isklustva i tradicije svojih naroda“.

– Učestvovanje na međunarodnim kampovima je nezaboravno iskustvo, posebno ako imate priliku da svoju zemlju predstavite širom sveta. Biti njihov domaćin i pokazivati im lepote svoje zemlje nosi veoma veliku odgovornost ali i neprocenjivo iskustvo. Svakodnevno dolazi do mešanja kultura, u jednoj sobi možete da čujete nekoliko svetskih jezika odjednom, a ono što je najbitnije svi ste vi već postali prijatelji – ističe Despotovićeva.

Ovaj članak je objavljen u kategoriji EKO-kamp.