“Biodiverzitet i Specijalni rezervat “Uvac“

 

U sklopu “Kampanje javnog zagovaranja za održivo korišćenje prirodnih resursa“, Ekološko udruženje Rzav-God Save Rzav“ je u saradnji sa nastavnim osobljem, direktorom škole i zamenikom, za decu osmog razreda Osnovne škole “Stevan Čolović“ u Arilju, organizovalo predavanje o biodiverzitetu i prirodnim zaštićenim dobrima.

Predavač je bio Slobodan Ljubojević, osnivač Fonda za zaštitu ptica grabljivica “Beloglavi sup“. Obzirom na dosadašnje aktivnosti na Projektu, opredelili smo se da ova kampanja upravo bude posvećena  deci i njihovim nastavnicima koji će deo iskustava primeniti u nastavnom procesu, imati veće mogućnosti za korelaciju sa nastavnim gradivom koje se obrađuje po nastavnom planu.

U slopu nastavnog predmeta biologija, upravo smo čekali da po programu za ovaj mesec bude na redu biodiverzitet i zaštita prirode, kako bi deci bila pružena prilika da se upoznaju sa značajem zaštite životne sredine, zaštićenog prirodnog dobra, održivog korišćenja prirodnih resursa, i biodiverzitetom uopšte.

Tim za realizaciju aktivnosti Slobodan Ljubojević i Nataša Milivojević su oko 11 časova započeli predavanje učenicima (49) u kabinetu za Biologiju.

Tokom prezentacije o Specijalnom rezervatu “Uvac“, Slobodan Ljubojević je iznosio zanimljive detalje vezane za “Beloglavog supa“, malo poznate u nastavnom programu, o ovom čistaču životne sredine, njegovom načinu traženja hrane, mladuncima, obeležavanju ptica i registrovanju putanje njihovih kretanja na tri kontinenta, do ostalih biljnih i životinjskih vrsta i prirodnih lepota koje čine Rezervat, i tom prilikom izazvao veliko interesovanje kod učenika za ovu pticu.

Obzirom da Zavod za zaštitu prirode Srbije širi mrežu hranilišta za Beloglavog supa, Nataša Milivojević se nadovezala i učenicima predstavila inicijativu “Ekološkog udruženja Rzav-God Save Rzav“ Zavodu za zaštitu prirode Republike Srbije u vezi osnivanja hranilišta, obzirom na registrovane prelete ove ptice u kanjonu Orlovača na Velikom Rzavu, i njihovu saglasnost za odabir tačne lokacije. Iskoristila je priliku da pozove nastavno osoblje da na proleće, zajedno sa zainteresovanim učenicima, posete ovu lokaciju.

Predavač je često je bio prekidan pitanjima zainteresovanih učenika, a Nataša Milivojević, koordinator Projekta je sve vreme pravila paralelu i navodila primere i iz opštine Arilje o predloženim područjima za zaštitu, i o onima koje su u procesu zaštite,  a za koje učenici nisu znali, i kako bi na što bolji način zajedno predstavili značaj takvog područja za održivi razvoj jedne teritorije.

Predavač je pored svih pozitivnih efekata, naveo i probleme sa kojima se susreće upravljač zaštićnog područja, odnosno, u ovom slučaju Specijalnog rezervata “Uvac“, obzirom na veliku teritoriju koju zauzima, počevši od bespravne gradnje, sa kojima se zaštićena dobra u Republici Srbiji inače suočavaju, probleme sa otpadom i otpadnim vodama, pesticidima koji su tokom kišnog perioda registrovani u vodi jezera, ali i sa načinom motivisanja meštana za zajednički pristup očuvanju, čija su imanja u sklopu rezervata, ili se direktno naslanjaju na Rezervat.

Nakon završenog predavanja, deci su podeljene majice sa nazivom “Čuvari prirode“