Rafteri iz regiona na Velikom Rzavu: Zajedno za zaštitu najčistije reke u Srbiji

Desetu godinu zaredom rafteri iz regiona okupili su se na Velikom Rzavu kako bi ukazali na potrebu zaštite ove reke i doprineli očuvanju njenog statusa

Arilje, 30. april

2023. – Već tradicionalno, desetu godinu po redu, Ekološko udruženje Rzav organizuje rafting regatu na Velikom Rzavu. Tako je bilo i ovog vikenda, kada se okupilo oko 70 raftera kako bi ukazali na potrebu zaštite Velikog Rzava.

Veliki Rzav slovi za jednu od najčistijih reka u Srbiji, a biološka istraživanja koje je prethodne 4 godine vršio Zavod za zaštitu prirode Srbije, na inicijativu Ekološkog udruženja Rzav, potvrdila su da je i jedna od najvažnijih reka u Srbiji za biodiverzitet. S tim u vezi je  2022. godine Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo postupak zaštite Specijalnog rezervata prirode “Veliki Rzav“, I kategorije zaštite od nacionalnog i međunarodnog značaja.

 

Uzvodno od Arilja, 51 kilometar rečnog toka odlikuje se izuzetnim prirodnim i hidrogeološkim vrednostima. Veliki Rzav ovde je usekao pet kanjona, a mnogi izvori, termalna vrela i slapovi svrstavaju ga u značajno geološko nasleđe Srbije. Osim toga, na predmetnom području istraživanjima je potvđeno prisutstvo 132 vrste bentoskih algi, 121 vrsta ptica, 44 vrste sisavaca i 13 vrsta riba. Među njima se nalaze ugroženi potočni rakovi, suri orlovi, beloglavi supovi, kao i mrki medved.

“Jubilarna 10. regata Velikim Rzavom ima za cilj da ukaže na očuvane vrednosti biodiverziteta ove reke, ali i priliku da učesnici očiste obale Velikog Rzava od otpada koji su nanele visoke vode u poslednjih nekoliko nedelja. S obzirom da je Veliki Rzav reka koja ima izuzetno dobar ekološki status, u saradnji s Javnim komunalnim poduzećem u Ivanjici već smo preduzeli konkretne korake kako bi se trajno rešio problem divljih deponija na njegovom samom nastanku, u selu Močioci,” izjavila je Nataša Milivojević, direktorica Ekološkog udruženja Rzav i predstavnica inicijative Zajedno za reke u Srbiji.

Veliki Rzav jedna je od 13 reka u regionu koje su deo inicijative Zajedno za reke pokrenute od strane organizacije The Nature Conservancy u saradnji sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije. Svrha inicijative je prepoznati prirodne, kulturne, društvene i rekreativne vrednosti naših reka te ih aktivno i dugoročno zaštititi kroz uspostavljanje novih zaštićenih područja. Uspostavom Specijalnog rezervata prirode “Veliki Rzav” i njegovim dobrim upravljanjem omogućiti će se zaštita svih vrednosti koje Veliki Rzav čine jedinstvenim u Srbiji, a sve na dobrobit ljudi i prirode.